’t Buurschap – De Draai Heerhugowaard

Dorpse karakter 

Het oude dorp De Draai is de inspiratie geweest voor het ontwerp van de woningen. De woningen zijn een continuering van het oude dorp aan de Oostdijk. 

Het dorpse karakter kenmerkt zich met name door eenvoudige en landelijke kapvormen, verspringende rooilijnen en een diversiteit aan woningen. De meest typerende en tevens de meest oorspronkelijke kapvorm hebben we als uitgangspunt genomen voor de 12 woningen in De Draai. 

Basis woning

Vanuit de basiswoning hebben we drie dorpse types ontwikkeld voor de Oostdijk: de dijkwoning, langwoning en de dubbele woning. Door het verschil in materiaalgebruik en door het aanbieden van meerdere opties zal geen woning hetzelfde zijn. Met name de kenmerkende kapvormen zorgen voor een eenheid in het straatbeeld. Aan de Duizendbladweg is de basiswoning opgetild en ook aan elkaar gevoegd, waardoor de types ‘molenwoning’ en de 2 onder 3 kap zijn ontstaan.

Vlinder als inspiratie

De basis woning wordt gevoed door de wensen van de toekomstige bewoners, waardoor deze uitgroeit tot een unieke woning. Inspiratie hiervoor is de vlinder. Het concept is de circulatie van de rups naar unieke vlinder. Vlinders hebben vrijwel allemaal dezelfde lichaamsbouw. Maar kennen een grote variatie in de vorm en grootte van de vleugels, ook de vleugelkleuren en -patronen verschillen per soort. De opties voor de woningen zijn de verlenging, grote overstek voor veranda en houten spanten.

Drie

Voor de eenheid in de architectuur is gekozen voor drie materialen en kleuren voor de gevel en het dak. De keramische pannen komen in antraciet en rode kleur voor en één langwoning heeft een rieten kap. In de gevel komen twee soorten gevelstenen en verticaal hout voor. De grote glazen puien zorgen voor het open en wijde uitzicht vanuit de woning op de prachtige omgeving.

Duurzame woning

De levensduur van de woning staat voorop. Duurzaam bouwen zijn aantrekkelijke woningen door de tijdloze architectuur, zodat mensen er graag willen blijven wonen. Het wooncomfort wordt vergroot door de goede isolatie en luchtdichtheid.

Projectgegevens

Aantal woningen 12, waarvan 10 vrijstaande en twee-onder-drie-kap
Plaats Heerhugowaard, De Draai
Locatie Oostdijk en Duizendbladweg
Ontwikkelende aannemer Henselmans Bouw & Ontwikkeling
Architect Barbara van Goethem
Uitwerking Prijsvraagontwerp tot omgevingsaanvraag en verkoop
Constructeur Ingenieursbureau Dijkstra
Bouwbesluittoets Koppen Bouwexperts
Opleverdatum 2019

 

Partners

Wil je meer informatie?

Neem dan contact met mij op via e-mail of telefoon.