Revit voor architecten

Voordat ik Revit leerde kennen, was ik als architect met SketchUp en AutoCad in de weer. Ik wilde graag het 3D-beeld koppelen met de bouwkundige plattegronden. Wat een gedoe was dat. Dat was in 2009. Ik heb daarmee wel een ontwerpwedstrijd gewonnen, een multifunctionele Accommodatie in Zwaagdijk-Oost. Ik ben blij dat het prijsvraagontwerp ook gebouwd is.

Revit Architecture

In 2010 kwam ik in aanraking met Revit. Ik was in 10 minuten overtuigd dat dit het programma was voor de ideale samenwerking tussen bouwkundigen en architecten. Doordat de elementen 2D en 3D aan elkaar gekoppeld zijn. Het 3D-model geeft meteen bouwkundige plattegronden, aanzichten en doorsneden. Bij een wijziging in het 3D-model gaat de 2D informatie mee. Andersom ook natuurlijk.

Implementatie

Met deze overtuiging heb ik de bouwkundige, waar mee ik samenwerkte, van AutoCAD naar Revit gekregen. Met als positief voordeel dat de samenwerking optimaler en daardoor leuker werd. Bouwkundige hebben moeite met de wijzigingen van de architect. Omdat dit vaak veel extra werk met zich meebrengt in 2D tekeningen. Door het ontwerp 3D in Revit op te zetten, is er meer inzicht in het project. Door de koppeling van de bouwelementen, gaan aanpassingen op het ontwerp makkelijker.

Eerste BIM project

Bij de implementatie van Revit hoort natuurlijk ook meteen starten met een project. Na een Revit cursus ben ik samen met mijn bouwkundige collega een project gestart. 17 zorgappartementen voor Esdégé Reigersdaal in Oosterweed. Hij werkte het model bouwkundig op en ik hield mij bezig met het ontwerp van de gevel. Daar wordt ik blij van. Dit Revit model heb ik ook ingezet om de opdrachtgever mee te nemen in het ontwerp. De toekomstige bewoners met een verstandelijke en lichamelijke beperking heb ik op een bewonersavond hun woning 3D kunnen laten zien. Het enthousiasme van de bewoners was enorm. Daar doe het voor als architect. Je maakt gebouwen voor de maatschappij. Door het Revit BIM-model heb ik vooraf alle betrokkene van het project inzicht gegeven. Daar is veel behoefte aan.

BIM is een fantastisch middel om de efficiëntieslag te maken in de bouw. 

Wil je meer informatie?

Neem dan contact met mij op via e-mail of telefoon.