Afstudeerproject
Afstudeer project
Festina Lente haast je langzaam
Februari 2010
Afstudeer project
Festina Lente haast je langzaam
Februari 2010
Mijn interesse gaat uit naar de mensen die meer doen in tijd dan dat ze zouden kunnen doen. Deze mensen zijn bewust van tijd. Tijd is voor deze mensen geen vijand maar vriend. Hun doel is carrière en daaruit meten ze alles. Hun werk is hun succes en hun succes is leven. Deze individuen vertegenwoordigen de kenniseconomie. Tegelijkertijd lijkt het alsof deze mensen het voor elkaar weten te krijgen hun privé leven, hun vrijetijdsindeling en sociale leven als een soort natuurlijke stroom te organiseren. Echter hun opstelling is niet wat het lijkt, planning, organisatie, laten en nemen, wegen en wikken maakt deze overbezette agenda mogelijk en vaak ook onmogelijk. Voor hun is de kwaliteit van deze agenda nooit genoeg. Meer in minder tijd.
Werk en privé is niet meer gescheiden alles loopt in elkaar over en dwars door elkaar heen. Weekenden avonden en ochtenden zijn geen overwerk of begin van de werkdag door de Global 24/7 economie.
Kan de architectuur een bijdrage geven aan de productiviteit en levens- kwaliteit van deze carrière jagers? Om te weten hoe ze in de kantorenwereld nu werken, ontspannen en ontmoeten, heb ik een steekproef gehouden door middel van een enquête onder 100 werkende mensen in deze sector. Zij beleven alles als werkgerelateerd maar zoeken bewust ontspanning. Ze spelen bijvoorbeeld tennis met collega’s, golfen met hun zakenrelaties, drinken een biertje met hun financiële adviseur. De scheidingslijn wat is nu werken en wat is nu ontspannen is moeilijk te bepalen. De gebouwen waarin deze activiteiten plaatsvinden liggen van elkaar vandaan. Hieruit heb ik de inspiratie gevonden voor mijn ruimtelijk ontwerpopgave, meer in minder tijd.
Keizer Augustus zei het al rond de jaartelling. Zijn lijfspreuk “Festina Lente”, haast je langzaam betekent dat de mens rijpt door groei waarbij de snelheid van handelen en geduld, roekeloosheid en zelfbeheersing in gelijke mate zijn ontwikkeld. Ik maak een gebouw waarin werken, ontspannen en ontmoeten centraal staan.
De plek waar de doelgroep werkt/woont is het zakenhart van Amsterdam, De Zuidas. De Zuidas is het stedelijk centrum van deze kenniseconomie met topkantoren, exclusief wonen en voorzieningen. Door de werkdruk, concurrentie en competitie is dit de meest dynamische plek van Nederland. Daar wil ik contrast maken tussen inspanning en ontspanning. Deze locatie staat in het begin van de ontwikkeling naar een hyperstedelijk knooppunt. Zuidas heeft een internationale betekenis door de verbinding met Schiphol en de HSL. Het heeft regionale betekenis doordat alle vervoerstromingen rondom en vanuit Amsterdam samenkomen in het centrum van de Zuidas.
Zuidas is een netwerkstad dat in verbinding staat met Schiphol, RAI en ArenA.